Je hebt na al die rijlessen eindelijk je rijbewijs gehaald. Mag je nu gelijk de weg op? Nee! Voordat je zelf de weg op mag moeten er eerst nog een hoop dingen geregeld worden. Hieronder vertel ik waar je allemaal rekening mee moet gaan houden.

Rijbewijs aanvragen en ontvangen

Voordat je daadwerkelijk de weg op mag moet je eerst dat roze pasje fysiek in je handen hebben. Het feit dat je geslaagd bent is namelijk niet voldoende om al te mogen rijden. Je krijgt bericht van het CBR dat je geslaagd bent via de email. Vanaf dat moment kun je naar je eigen gemeente om het rijbewijs aan te vragen. Hiervoor heb je wel een aantal dingen nodig. Een geldige ID kaart (net als bij aanvang van het examen), een pasfoto en een betaalmogelijkheid. Hoeveel geld je moet betalen, dat verschilt per gemeente. De meeste gemeente vragen rond de €40 a €50 voor het rijbewijs. De gemeente verteld je dan wanneer je het befaamde roze pasje op kan komen halen. Meestal duurt dat 5 werkdagen. Vanaf dat moment mag je dus een auto besturen.

Een eerste auto

Leuk! Je hebt je rijbewijs opgehaald en druk opzoek naar een leuk autootje. Daarbij is het handig om op een aantal zaken te letten. 1 daarvan is de APK (Algemene Periodieke Keuring) Elke auto moet hieraan voldoen. Nieuwe auto’s doen langer met een APK dan oudere auto’s. De meeste beginnende bestuurders kopen een wat oudere auto, let dus op de verval datum van de APK. Mocht hij nog 2 maanden geldig zijn en de banden zijn slecht dan zal hij niet door de APK komen en moet je nog eens 4 nieuwe banden betalen. Zonder APK mag de auto niet de weg op. Nog een ander leuk dingetje is de auto verzekering. Alle auto’s die op de openbare weg staan zijn verplicht WA verzekerd te zijn. WA staat voor Wettelijk Aansprakelijk. Dus bij wet verplicht. Een andere is de motorrijtuigenbelasting. Beter bekent als de wegenbelasting. Elk motorvoertuig is verplicht zich hieraan te voldoen. Hoe zwaarder de auto hoe duurder het bedrag.

Het beginnersrijbewijs

Een rijbewijs van een beginnende bestuurder is anders als dat van een ervaren bestuurder. Wanneer je net je rijbewijs haalt zal je een beginnersrijbewijs krijgen. Het maakt hierbij niet uit hoe oud je bent, iedereen krijgt een beginnersrijbewijs na het behalen van het examen. Haal jij op je 16e je AM (scooter) rijbewijs ben je voor 7 jaar beginnend bestuurder. Haal jij op je 17e het B rijbewijs dan is de periode van beginnend bestuurder 5 jaar. Bij een beginnersrijbewijs krijg je te maken met strafpunten bij overtredingen.

Deze strafpunten krijg je onder andere bij:
• Gevaar of hinder veroorzaken;
• Het veroorzaken van een verkeersongeval met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg
• Bumperklaven
• De maximale snelheid overschrijden met meer dan 30 km/u
• Het niet naleven van de verkeersregels waarbij letsel of materiële schade ontstaat
• Met een te hoge promillage alcohol rijden

Bij 2 punten wordt het rijbewijs ingenomen door de politie en door gestuurd naar het CBR. Hier zal dan een onderzoek komen van uw rijvaardigheid met mogelijk het definitief kwijtraken van het rijbewijs.